Європейський Союз планує надати НЕК "Укренерго" грант у 100 млн євро на реконструкцію системи передачі

Постачання електроенергії кінцевому споживачу
Європейський Союз планує надати НЕК "Укренерго" грант у 100 млн євро на реконструкцію системи передачі

За інформацією пресслужби Міністерства енергетики, кошти будуть надані Євросоюзом в межах програми Ukraine Investment Facility (UIF), яка є частиною плану Ukraine Facility, та будуть спрямовані на підтримку проєкту "Реконструкція та реабілітація інфраструктури передачі електроенергії України II".

Цей грант – одна з перших угод, підписаних під егідою програми UIF, і є значним кроком в напрямку реконструкції української системи передачі електроенергії. Домовленості 18 липня підписали голова правління "Укренерго" Володимир Кудрицький та голова Представництва KfW в Україні Лоренцо Гесснер у присутності заступника міністра енергетики України Романа Андарака та координаторки проєктів з енергетики в Представництві ЄС в Україні Уляни Рудницької.

Проєктом, зокрема, передбачаються:

– реконструкція, ремонт, реабілітація та заміна зруйнованих та/або пошкоджених частин української інфраструктури передачі електроенергії;
– обладнання, будівництво нових підстанцій та ліній електропередачі з використанням сучасних та енергоефективних технологій;
– заходи з фізичного захисту елементів електроенергетичної інфраструктури.

"Цей грант – це вже друга фаза цільової програми "Реконструкція та відновлення інфраструктури передачі електроенергії України". 11 червня, під час Берлінської конференції з відновлення України (URC2024), "Укренерго" підписало з KfW угоду щодо першої фази програми на суму 15 млн євро", – йдеться в повідомленні пресслужби оператора систем передачі.

Від початку повномасштабної війни "Укренерго" вже залучило міжнародної допомоги на 1,5 млрд євро. Зокрема, 324 мільйони євро – були залучені за підтримки KfW.

22 липня 2024
×
×